Portugalinvesikoirat      Espanjanvesikoirat      Löwchen      Pentuja     Trimmaus    Uutisia      Meistä

           

              

Portugalinvesikoirat

Rotu  //  Omat koirat  //  Kasvatit  //  Terveystulokset  //  Näyttelytulokset  

 

 

Rotu - Yleistä-luonne-terveys-turkki-rotumääritelmä

                                                 

Yleistä

    

Portugalinvesikoira on hyvin vanha koiranrotu. Jo rooman vallan aikana tunnettiin silloin Canis Aquaticus vesikoiraa, josta käytettiin myös nimeä "spagnoulus", espanjalainen (portugali erottui itsenäisekis alueeksi 1100-luvulla)

      

Eri teorioden mukaan portugalin vesikoiraa pidetään muiden vesikoirien kantarotuna, sillä on yhteiset sukujuuret villakoiran ja barbetin kanssa sekä sen uskotaan kulkeutuneen keskiajalla vilkkaan laivaliikenteen mukana Englannin kanaalin kummallekin rannalle muodostaen pohjan spanielityypisille koirille

  

Portugalinvesikoira oli työkoira, mernekulkijan ja kalastajan apulainen; se siirsi verkkoja, otti kiinni karkaavia kaloja uimalla ja sukeltamalla, kuljetti viestejä ja tavaraa veneestä toisdeen sekä maalta veneisiin myös ruokaa ja juomavettä.Työskennellessään sitä auttoivat räpyläjalat sekä sukeltamisen mahdollistivat läppä nielussa. Näiltä aajoilta rodun perinteinen trimmauskin on peräisin. Peräpää ajettin lyhyeksi niin että koira oli kevympi nostaa veneeseen märkänä ja lejona trimmi jätettiin lämmitämään sisäelimiä. Hännän tupsu oli merkki siitä että"täältä tulee portugeesi"


Uusi teknologia oli koitua rodun kohtaloksi: kalastuksen koneellistuessa ja siirtyessä suuriin  yksiköihin ei vesikoiria enään tarvittu.v.1972 laksettin maailmassa olleen enään 50 rekisteröityä portugalin vesikoiraa  

 

Ensimmäiset portugeesit tuotiin 1989 suomeen. Rotu löysi heti vankan pohjan suomen  kasvattajista/-ilta, joista jotkut vieläkin työskentelevät rodun kasvatustyön parissa. Pentuja rekisteröidään n. 100 kpl vuosittain. Portugeesi on monipuolinen harraste- ja seurakoira. Ne ovat vilkaita, avoimia, lempeitä ja iloisia koiria. Ja ne  ovat myös  saavuttaneet valtavan suosion näyttelykehissä  ja suomen portugalinvesikoirat ovat nouseet nopeasti mailman huippuun.