Portugalinvesikoirat      Espanjanvesikoirat      Löwchen      Pentuja     Trimmaus    Uutisia      Meistä

       

        

Espanjanvesikoirat
Rotu  //  Omat koirat  //  Kasvatit  //  Terveystulokset  

                     

         

     Yleistä // Luonne // Terveys // Turkki // Rotumääritelmä

                                                             

                                   

                                                                   

   

                                                 

                                                          

                                                        

 

 

 

 

 

 

 

             
Yleistä
                                                           
Espanjanvesikoira kuuluu FCI:n roturyhmään 8; noutajat, ylösajavat- ja vesikoirat. Vaikka rotu on vanha niin FCI hyväkyi rodun vasta vuonna 1985.
                             
Espanjanvesikoiraa muistuttavia koiria on ollut Pyreneitten neimimaalla jo kauan, niin rodun alkuperästä ei ole varmaa tietoa. Mutta uskotaan että niiden alkuperä on sama kun vanhan barbetin. Eniten niitä  on Andalusiassa missä niitä käytetään paimenkoirina. Siellä ne ovat vuosisatojen ajan tunnettu "turkkilaisina koirina". Niiden erityispiirteet , etenkin karvapeitteen laatu, sopivat rämealueiden kosteuden ja kuivuuden vaihteluihin. Siksi espanjavesikoirat soveltuivat (soveltuvat) erinomaisesti paimenkoiriksi, vesilintumetsäsätykseen ja kalastajien apulaiseksi. ( uimalla noutivat verkoista tai veneestä pudonneet kalat, ja toimivat laivavahtina ynm)
                                                           
Suomeen rotu tuli 1992 mutta ensimmäiset rekisteröinit tehtiin 1994. Espanjavesikoira ei ehtinyt pitkään olla pimenossa ennekuin suomalaiset löysivät rodun, ja 2000 alussa suosio lähti räjähdysmäisesti nousuun. Ja tänä päivänä perron löytää 100 suosituiman koirarodun listalta suomessa.

Hyvin erinnäköisiin perroihin törmää usein.Koko, turkinlaatu, väri ja luonne
voi vaihdella laidasta laitaan. Myös hännissä on isoja eroja; suoria-,  kippura-, typistettyjä-, töpöhäntiä. Perroilla on ns. töpögeeni, eli myös luonnontöpö yksilöitä syntyy. ( toinen vanhemmista on oltava luonnontöpö, typistäminen suomeessa tänäpäivänä kielletty) kahta luonnontöpöä ei saa yhdistää, sillä töpögeeni on letaali .
                   
Espanjanvesikoiria on edelleen mahdollisuus ottaa rotuun. Perroilla käytetään Espanjassa ns. rotuunottoa, eli tarkat kriteerit täyttävät rekisteröimättömät koirat otetaan rotuun, jotta geenipoolia saadan laajemaksi. Rotuunoton ehtona on kahden erikoistuomarin puolta.

Nallekarhumainen ulkonäkö saa monet ihmiset unohtamaan että rotu perin pohjin on työkoira.  Espanjanvesikoiraa on käytetty vahtina, paimenena, noutavana metsäsätyskoirana (maa ja vesi) ja viestikoirana. Nykypäivänä niitä ei varsinaisesti törmää näissä tehtävissä vain  espvk käytetään Espanjassa huume, pommi ja pelastuskoirana. Suomessa rodulla on PK- oikeudet eli harrastusmahdollisuudet ovat meltei rajattomat. Perroja näkee yhä useammin suomen agilityradoilla, Bh kokeissa, taipumuskokeissa, näyttelyissä ja monessa muussa lajissa, ja  tietenkin perheen kanssa puhastelemassa. Monipuolisuus ja viehättävä ulkonäkö on herättänyt valtavan kiinostuksen, ja rodun suosio ei näytä laantuvan.