Portugalinvesikoirat      Espanjanvesikoirat      Löwchen      Pentuja     Trimmaus    Uutisia      Meistä

       

       

Espanjanvesikoirat

Rotu  //  Omat koirat  //  Kasvatit  //  Terveystulokset 

               

           

      Yleistä // Luonne // Terveys // Turkki // Rotumääritelmä

           

                                               

                       

    

Vuoden ikäinen uros ennen trimmausta ja puolessa välissä, huomiokaa väri muutos

                     

                             
  

                       

                        Ylin kuva;

 Pehmeä pentu

 karvaa

               

 Viereinen kuva

 Aikuinen uros 

 jolla naruturkki


 

 

 

 

 

 

 

             
Turkki
             
Espanjanvesikoiralla on hyvin erikoinen turkki. Perrolla ei ole karvanlähtö aikaa kuten monilla muilla rodulla. Eli karva ei kuole ja irtoa karvatuposta , vain karva leikatan joko koneella tai saksilla lyhyeksi. Tämä olis hyvä tehdä ainakin kerran vuodessa niin että iho pääsee hengittämään ja  että uusi tuore karva pääsee kasvamaan ja samalla saa poistettua kuolleet/ kuivuneet karvanpäädyt.
Aikuisen perron turkki on villamainen ja antaa sille nallekarhumaisen ulkonäön. Turkki on aina kihara, pitkänä se muodostaa isoja tai pienejä nyörejä. Joillakin koirilla näkee paksuja ja litteitä, melkein laattamaisia nyörejä, mutta tämä ei ole rodulle ominaista. Lyhyt turkki on aina kihara, pentu karva voi olla enemmän lainekas ja pehmeä. Kun alta alkaa tulla villamaista karkeampaa aikuisten  karvaa niin pehmeä pentukarva voi alkaa katkeilemaan. Tämän  takia pentu karva on leikattava pois noin3-6kk ikäisenä.
         
Perron turkki ei saa kammata tai harjata. Kampaaminen ja harjaaminen pilaa nyörejen koostumuksen ja turkki mennee nopeasti huopaan. Paras keino pitää turkkia auki ja hyvässä kunnossa on pelkillä sormilla. Hyvä keino on  kosteuttaa kädet  ja  vetää sormet  turkin läpi, eli sormet toimii kampana. Jos turkki pääsee huopaantumaan niin että iho ei näy, niin narun päistä otetaan kunnon ote ja nykäistään/ repaistään naru auki ihoon saakka. Pieni räsähtävä ääni kuulluu usein kun naru aukea. Toki ei avata naruja semmoisella voimalla että koira kärsisi tästä. Jos turkki on päässyt pahasti huopaantumaan paras keinoa on leikata turkki koneella pois. 
         
Pesu
             
Liiallinen pesu voi  heikentää  laatua ja huopaanuttaa turkin. Toki likaista koiraa kannaattaa pestä mutta aika usein riittää pelkkä vesihuuhtelu. Jos käyttää shampoota suosittelen että laimentaa sitä kunnolla. Kaupunki pöly ja talviset tiesuolat ikäväkyllä tunkeutuu turkkiin jäädäkseen ja on suotava pestä kunnon  shampoolla pois. Tiesuolla on turkille ja myös iholle haitallinen.
Itse asun maalla ja meillä on räme/ vesialue heti  talon vieressä ja olen huomannut valtavan eron kaupunki lian ja "puhtaan" maaliaslian vaikutuksessa perron turkkiin. Omat koirat"rypee" kunnon sini savessa ja turve muudassa ja ui ja juoksee  tietenkin metsässä melkein joka päivä kesän aikan ja usein koiria ei edes pestä vain ne pihalla kuivuu ja lika "varisee" turkista pois. Tämä on vahivstanut omien koirien turkki aivan uskomattomalla tavalla. Leikkaan koirien turkin. kerran vuodessa, kiitoksia mutakylvyille pitkä turkki pysyy aivan uskomattomassa kunnossa.  Huopantuneita kohti  löytyy ainostaan kaulapannan kohdalla ja korvien takana. 
                 
Värit
           
Yleisin väri on ruskea eri sävyissä, myös ruskea tai musta valkoisia,valko ruskeita tai valko mustia tai yksi värisiä on paljon.  
Monet pennun ostajat toivovat tumman ruskean pennun, mutta  eivät ole tietoisia siitä että hyvin harvalla perrolla jää tumma ruskea väri vain se haalistuu eri sävyihin kun koira kasvaa. Myös musta väri voi haalistua harmaaksi ajan myötä. Valkoinen turkki on ylensää aavistuksen pehmeempi ja huopantuu helpommin kun musta ja ruskea. Poikeuksia on toki, olen itse törmännyt valkoisiin perroihin joilla on upea helppohoitoinen  naru turkki.
Kun turkin leikkaa pois,  väri yleensä valenee, mutta kun turkki taas kasvaa niin useimiten se tumenee aavistuksen. Välillä ollan puhuttu että perron turkki on kuin kamelontilla, eli sävy turkissa voi vaihdella vuoden aikana reippaasti.
                                                   
      

     Gotcha Sharongramm pentuna ja noin vuoden ikäisenä.
                             

Hyvä perro turkki on hyvin helppo hoitaa ja se kestää pakasta, lämpöä, kosteutta ja kuivuutta hyvin, toki meillä on suomessa hyvin vahtelevat talvet/kesät ja tämän takia jotkut perrot kasvattavat varsinkin talven aikana todella villavan ja massivisen turkkin.
Monet perheet jolla on allergia ovat pystyneet ottamaan espanjanvesikoiraa kotiin perhejäseneksi kun karvanlähtöä ei ole(tämän takia hilseily on pienempi. HUOM; väärä ruokinta aiheuttaa voimakasta hilseilyä) Mutta kannattaa muistaa että ei pelkästään koiran karva ja hilseily aiheuta allergia, vain myös kaikki muut eritteet( kuola, ulosteet ynm) aiheutta yhtä paljon allergisia reaktioita!